St. Rochus van Montpellier (tekst) | -

Ca 1295 Montpellier- 16 augustus 1327

Het leven van deze legendarische heilige is via latere levensbeschrijvingen bekend.

Hij gaf na het overlijden van zijn ouders al zijn bezittingen weg en werd in 1317 bedelend pelgrim. Onderweg naar Rome verzorgde en genas hij lijders aan de pest, tot hij op de terugweg zelf werd aangetast. Hij werd verpleegd door Engelen en genas door zich te wassen met bronwater. Een hond bracht hem dagelijks voedsel. Waarschijnlijk is hij daarna naar Lombardije vertrokken, werd daar van spionage beschuldigd en stierf na vijf jaar gevangenschap. Sindsdien wordt hij als martelaar vereerd.

Zijn relieken werden in 1485 van Montpellier naar Venetië overgebracht, waardoor zijn verering sterk opleefde. Hij behoort tot de pestheiligen.In Duitsland is de bedevaart naaar de St.Rochusberg in Bingen beroemd. Ook is Rochus in Italië zeer populair. Er zijn een twintigtal dorpen en steden met de naam San Rocco. ook de fransiscanen vereren hem als derdeordefransiscaan.

Rochus wordt als heilige vereerd, maar is nog niet officieel heiligverklaard.

Hij is de beschermheilige van : Montpellier, Parma en Venetië; van apothekers, artsen, bedevaartgangers, bierbrouwers in België, boeren, chirurgen, doodgravers, gevangenen, invaliden, kunsthandelaren, rokers, schrijnwerkers, stratenmakers, tuinlieden, verplegers, vuurpijlmakers, wijnbouwers in Duitsland.

Hij wordt aangeroepen: tegen barensweeën, bij beenziekten, besmettelijke ziekten, cholera, epidemieën, hondsdolheid, infectieziekten, kniepijn, de pest, puisten, schurft varkensziekten, tegen ongelukken. Rochus is ook de patroon van ziekenhuizen.

 

Prijs: -
Hoogte:
Materiaal:
Jaar:


Contactgegevens

Adres

  • Vossenkamp 11C
  • Leeksterveld ( Leek )

Openingstijden

  • Maandag t/m vrijdag Op afspraak
  • Zaterdag 13.00- 17.00
  • Zondag Op afspraak