Sint Brigitta van Kildare / 178 | €825

Sint Brigitta van Kildare leefde rond 453. Haar feestdag is op 1 februari.

Zij werd geboren als beeldschone dochter van het stamhoofd van Leinster. Volgens goed gebruik zou ze uit gehuwlijkt worden, maar aangezien ze haar leven aan het Christendom wilde wijden bad ze tot God om lelijkheid, waardoor het huwelijk werd afgeblazen. Ze werd de stichteres en eerste abdis van het eerste klooster van Ierland. De kloosterlingen wilden in de voetsporen van Sint Patricius ( Sint Patrick) de missionarissen bijstaan in de kerstening van de Ieren.

aan haar werden talloze wonderen en zegeningen toegeschreven. Zo begon iedere boom die zij aanraakte spontaan te bloeien. Ze is waarschijnlijk een combinatie van de voorchristelijke godin Brigit en de Heilige Brigitta. Cagitosus die haar leven beschreef liet eigenschappen van de godin overgaan op de Heilige. In Ierland wordt ze de Mary of the Gael genoemd.  De Keltische Maria, de moeder van het religieuze leven in Ierland.

Ze is de patroonheilige van Ierland en Kildare, van buitenechtelijke kinderen, dichters, geleerden, geneeskundige helers, kraamvrouwen, landbouwers, melkboeren en melkmeisjes, pasgeboren baby’s, smeden, vluchtelingen, vroedvrouwen en zieke kinderen.

Ze wordt aangeroepen tegen oogkwalen. Ze is de patrones van koeien, paarden, vee in het algemeen, gevogelte, pluimveehouderijen, tegen ongeluk, veeziekten en vervolging.

Ze wordt afgebeeld met palmtak en abdisstaf en na de 15de eeuw met een koe in haar nabijheid.

Prijs: €825
Hoogte: 120cm
Materiaal: gips
Jaar: 1910


Contactgegevens

Adres

  • Vossenkamp 11C
  • Leeksterveld ( Leek )

Openingstijden

  • Maandag t/m vrijdag Op afspraak
  • Zaterdag 13.00- 17.00
  • Zondag Op afspraak