Johannes de Evangelist nr.280 | €1150,-

Johannes de Evangelist was de jongste van alle Apostelen. Hij stond samen met Maria en nog enkele vrouwen onder het kruis van Jezus. Jezus zei tot zijn moeder:”Vrouw, zie daar uw zoon”en tot Johannes zei hij:”Zie, uw moeder”. Vanaf dat moment nam Johannes haar bij zich in huis. Na Pinksteren was hij werkzaam in Jeruzalem samen met Petrus en Jacobus. Ook predikte hij in Samaria. Later werkte hij in Efeze en de omliggende steden Smyrna, Filadelfia en Laodicea. St. Polycarpus van Smyrna en St.Ignatius van Antiochië behoren tot zijn bekendste leerlingen. Hij is de enige Apostel die een natuurlijke dood is gestorven. Toch heeft hij omwille van het evangelie vervolgingen en martelingen moeten ondergaan.
Van Johannes is bekend dat hij doden tot leven heeft gewekt. Hij schreef het vierde evangelie( in Efeze, eind 1ste eeuw, in het Grieks), drie canonieke brieven en de Apocalyps.
De pastorale en theologische geschriften van Johannes “de theoloog”behoren tot de meest geliefde stukken uit de bijbel. Hij behoort tot de Kribbe- en de reisheiligen. In Nderland is de Kathedrale kerk: St.Jan in ’s Hertogenbosch waar ook de Zoete Lieve Vrouw wordt vereerd, een geliefd bedevaartsoord.
Johannes is de beschermheilige van alchemisten, beeldenhandelaren, beeldhouwers, boekhandelaren, kaarsen-,kisten-, en koffermakers, notarissen, schilders en schrijvers, papierfabrikanten,theologen, uitgevers,, wielrenners en wijnbouwers.
Hij wordt aangeroepen bij: beenpijn, brandwonden, epilepsie,, verbrandingen, vergiftiging,
tegen hagel, onweer, voor vruchtbaarheid van de velden en een goede oogst, voor een voorspoedige reis, beschermheilige van vriendschap. Hij wordt afgebeeld met de adelaar( omdat hij blijk gaf van een scherpe blik) en een gifbeker met daarin een slang.( Hij overleefde een gifbeker die eerder twee ter dood veroordeelden het leven had gekost).

Prijs: €1150,-
Hoogte: 117cm.
Materiaal: Terracotta
Jaar: 1910


Contactgegevens

Adres

  • Vossenkamp 11C
  • Leeksterveld ( Leek )

Openingstijden

  • Maandag t/m vrijdag Op afspraak
  • Zaterdag 13.00- 17.00
  • Zondag Op afspraak